همین ابتدا توجه نمایید که مایکروفر با ماکروفر تفاوت دارد! مایکرو پسوندی برای ریز و کوچک بودن است و ماکرو پسوندی برای بزرگ بودن . مایکروویو یعنی امواج ریزی که دارای فرکانس بالا و طول موج کم است این در حالی است که ماکروویو عکس آن است . پس مایکروفر و یا اجاق مایکروویو ، اجاق برقی است که از امواج مایکروویو جهت پخت استفاده می کند . بعضا به این دستگاه مایکروویو می گویند که این تنها نام امواج استفاده شده است و مانند این است که به اجاق گاز بگوییم گاز .
اجاق مایکروفر از لامپ مگنترون برخوردار است که الکتریسیته را به امواج فرکانس بالای مایکروویو تبدیل می کند . مایکروویو شکلی از انرژی الکترومغناطیسی است و امواج نوری و امواج رادیویی و قسمتی از طیف الکترومغناطیس را در بر می گیرد . امواج مایکروویو موجب می شود که ملکول های غذا به شدت بلرزد و درنتیجه در اثر اصطکاک بوجود آمده که موجب ایجاد گرما می شود ، پخت غذا را به دنبال خواهد داشت . به مفهومی دیگر غذا پخته شده در مایکروفر به سادگی امواج مایکروویو را جذب کرده و آنرا به شکل انرژی گرمایی تبدیل می کند و همین موجب پخته شدن غذا می شود .
امواج مایکروویو ، بی بو ، بی رنگ ، بدون مزه بوده و در عین حال موج رادیواکتیو نیست . اجاق مایکروویو یکی از دستگاههای کارآمد صرفه جویی در وقت و انرژی به شمار میرود که می توان آنرا خریداری نمود . به عنوان مثال، پخت سیب زمینی در یک فر معمولی ۱۸ بار بیشتر از پخت در مایکروفر طول می کشد و علاوه بر این در مایکروفر بیرون تا داخل غذا به طور کامل پخته می شود .
پخت در مایکروفر برای بسیاری از کارهای آشپزی سریعتر است چرا که انرژی در غذا ایجاد می شود نه ظرف یا فر . ضمنا مایکروفر موجب گرم شدن آشپزخانه نمیشود؛ مانند گرمایی که دیگر وسایل پخت ایجاد می کند . چه زمانی مایکروفر برای اولین بار در پخت غذا استفاده شد مایکروویو در جنگ جهانی دوم به عنوان اساس رادار جهت تشخیص و مکان یابی هواپیماهای دشمن در مسافت های طولانی به کاربرده شد . در این زمان حدود ۱۹۴۵ به طور اتفاقی یک مهندس آمریکایی به نام پرسی لی بارون اسپنسر که در زمینه ابزار رادار کار می کرد ، متوجه شد مقداری شکلات که در جیب او بوده آب شده است اسپنسر متوجه شد که این امواج مایکروویو بوده که موجب آب شدن شکلات و همچنین گرم شده او شده است. بعد از آن ، آنها به توانایی چنین کشفی پی بردند و اولین اجاق مایکروفر خانگی را ساختند .
آیا امواج مایکروویو مضر است ؟
مقدار کمی موج مایکروویو مضر نیست . امواج مایکروویو به طور معمول اطراف ما را احاطه کرده است . امواج ارسالی ماهواره ها ، تلفن همراه و حتی به وسیله امواج حرارتی در اطراف ما مایکروویو است . یک اجاق مایکروویوی که به درستی طراحی شده هیچ موج مایکروویوی را به بیرون منتقل نمی کند .
چرا از ظروف فلزی نمی توان در مایکروفر استفاده کرد؟
امواج مایکروویو موجب ورود جریان به فلز می شود. این جریان ممکن است تا حدی فلز را گرم کند که موجب آتش سوزی شود . بنابراین ، استفاده از ظروف فلزی اصلا کار معقولی نیست .
همواره نکته های را در استفاده از مایکروویو به یاد داشته باشید:
- قبل از استفاده از مایکروفر دفترچه راهنمای استفاده از آن را به دقت و به طور کامل مطالعه نمایید .
- از ظروف و تابه های فلزی در مایکروفر استفاده نکنید .
- ظروف چینی که دارای حاشیه طلاکوب و براق هستند ، ظرف مناسبی برای پخت نیست . همواره از ظروف چینی نشکن و مقاوم با دما Pirex که دارای رنگ شفاف هستند استفاده کنید .
- غذا زمانی بطور کامل پخته شده که کف ظرف در قسمت وسط گرم شده باشد .
- غذای کمتر را به مدت کمتری بپزید . زمانی که غذا در ظرف حدود ۵ سانتی متر قطر را اشغال کرده باید مدت زمان کمتری پخته شود چرا که نفوذ گرما از اطراف غذا سریعتر انجام می شود .
- برای جلوگیری از خشک شدن غذا ، در زمان پخت و یا گرم کردن غذا ، ظرف را با درپوش منفذ دار بپوشانید .
- در پخت مایکروفر مقدار کمتری نمک و ادویه استفاده کنید ، چرا که موجب از دست دادن رطوبت و سفت شدن غذا می شود . می توانید نمک را در مراحل پایانی پخت اضافه کنید .
- در پخت مایکروفر از مقدارکمتری آب استفاده کنید تا پخت سریعتر انجام شود .
- در پخت با اجاق مایکروویو به طور مرتب مایع را بهم بزنید ، این کار موجب پخت بهتر و سریعتر غذا می شود .
- غذاهای متراکم را برای مدت زمان بیشتر و با قدرت کمتر بپزید . چرا که غذاهای متراکم و فشرده آرام تر از غذاهای پرمنفذ پخته می شود .
- در چیدن غذاها قبل از پخت ، بخشی از غذا را که دارای پهنای بیشتر و ضخامت کمتر است در ظرف پهن کنید و گیاهان خرد شده را در اطراف ظرف قرار دهید و سعی کنید مواد در یک لایه در مایکروفر چیده شود .
- در صورت پخت تکه های بزرگ ، آنها را گه گاه زیر و رو کنید .
- غذای پخته شده در مایکروفر نیاز به زمان توقف بعد از پخت دارد ! از آنجا که بعد از اتمام کار دستگاه مایکروفر، گرمای داخلی غذا به پختن بیشتر آن کمک می کند، لذا پیشنهاد می کنیم بعد از پخت در مایکروفر و خارج کردن غذا از دستگاه ، درب ظرف را روی آن بگذارید و یا آن را در ظرف هم اندازه در بسته قرار دهید تا گرمای خارج شده به خود غذا برگردد .
- دقت کنید که منافذ خروجی گرمای مایکروویو را نپوشانید تا به دستگاه آسیب نرسد . بر روی دستگاه مایکروفر چیزی نگذارید و فاصله مناسبی در پشت و اطراف دستگاه جهت خنک شدن قطعات دستگاه حفظ کنید .
(منبع : http://daneshha.akairan.com/maghalat-persia/maghalat-lavazemkhangi/9975.html )